ТЕРАВАДА БУДИЗЪМ

на български

ПАЛИ КАНОН

СУТА ПИТАКА


Приятелско отношение към суттите PDF (412 KB) – Как да четем суттите


Първата беседа на Буда PDF (256 KB) – Задвижване колелото на Дамма

е произнесена две месеца след постигането на Просветление и след решението му да преподава постигнатото. Слушателите на тази беседа са петимата аскети, които били негови сподвижници в аскетичното му търсене. Беседата е произнесена във Варанаси (Бенарес), след обяд в деня на юлското пълнолунието. С тази беседа е поставено началото на будистката традиция, завъртяно е колелото на Дамма. В резултат на беседата един от петимата слушатели – Конданя достига до първото ниво на постижение – навлизане в потока.


Втората беседа на Буда  PDF (223 KB) – Беседа за характеристиките на Аната

за характеристиките на безсубектността (Аната) е произнесена няколко дни след първата пред същите петима аскети. В резултат на тази беседа и петимата достигат до последната ниво на постижение – Арахатство.


Третата беседа на Буда PDF (175 KB) – Беседа за огъня

е произнесена няколко месеца след първата пред аудитория от хиляда монаха. Тези монаси са били последователи на практиката на преклонение пред огъня.


ДН 15 – Маханидана Сута PDF (253 KB) – Петнадесетата сутта на Дига Никая: Дългата беседа за причинността

Това е една от най-важните беседи в Пали-канона, която дава една разширена трактовка на учението за взаимо-зависимото възникване (патича самупада) и на учението за безсубектостта, не-аза (аната), в контекста на това, как тези учения действат на практика.


Маджима Никая PDF

Маджима Никая е вторият сборник с беседи на Буда от Сутта Питака на Палийския Канон. Неговото наименование буквално се превежда като „Средните по дължина беседи”, поради това, че в по-голямата си част съдържа сутти със средна дължина, в сравнение със суттите от Дига Никая или пък с по-кратките сутти, влизащи в състава на Самюта и Ангутара Никая.

Маджима Никая съдържа 152 сутти. Те са разделени на три части по петдесет, само в последната част се съдържат 52 сутти. Всяка група допълнително е разделена на раздели, като във всеки раздел влизат по десет сутти.

Тематичен списък на МН PDF


Самютта Никая PDF

Самютта Никая е третият сборник с беседи на Буда от Сутта Питака на Палийския Канон. Неговото наименование буквално се превежда като „Сборник със свързани беседи”, поради това, че съдържа беседи свързани с определена тема.

Самютта Никая съдържа няколко хиляди беседи, разделени в пет книги, които от своя страна са разделени на 56 подраздела (самютти). Към момента е преведена и публикувана втора книга от сборника (Книга за причинността).


Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s